10/17/2007

Kutkam

Kaal Of Kammen?

Gezocht: schaam­luizen

In het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is plek voor allerlei diersoorten, en de schaam­luis hoort daar ook bij, vindt conservator Kees Moeliker. Maar omdat mensen steeds vaker de schaam­streek kaalscheren, is de schaam­luis niet zo makkelijk meer te vinden.



Natuurlijke leefomgeving verdwenen door modegril

Gezocht: het zeldzame platje

Het gebeurt niet vaak, maar het dreigende uitsterven van een dier kan ook goed nieuws zijn…
schaamluis

Platjes

De schaam­luis heet niet voor niets zo - maar er is inmiddels bijna niemand meer die de parasiet meetorst in de schaam­streek. Niet doordat de bestrijding zo goed is aangepakt, maar door een modegril: het wegscheren van van schaam­haar. Toch is Kees Moeliker niet ècht blij. Hij zoekt de laatste platjes van Nederland voor het Natuur Historisch Museum in Rotterdam…

Bekijk de reportage van (4) in het Land



Gezocht: zeldzame platjes

Door Tom Tates
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam doet al maanden verwoede pogingen de collectie geleedpotigen uit te breiden met schaam­luizen.
schaamluisUit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Phthirus Pubis, oftewel het ‘platje’, zeldzaam begint te worden, sinds het tot de laatste krul wegscheren van schaam­haar bij mannen en vrouwen steeds populairder wordt.

Ondanks aanhoudende inspanningen van museumconservator Kees Moeliker is het nog niet gelukt een of meer ex­em­pla­ren van de seksueel overdraagbare jeuk­diertjes te bemachtigen. Verschillende SOA-poliklinieken in en om Rotterdam kon­den hem geen platjes leveren, omdat de dragers ze doorgaans zelf te lijf gaan met luizen­lotion van de drogist. Een oproep aan Rotterdammers, gedaan in het magazine Nieuw Rotterdam, hun dode schaam­luisjes aan het museum te schenken, bleef ook zonder resultaat.

„Kennelijk staat hun natuurlijke biotoop (het ) in Nederland ernstig onder druk. Dit in na­vol­ging van Engeland waar het gladscheren van de erogene zones zo langzamerhand epi­de­mi­sche vormen begint aan te nemen en het leefgebied van de platjes dus op een haar na ver­nie­tigd lijkt,” aldus Moeliker.

Hij vergelijkt de onzekere toekomst van schaam­luizen met wat pandaberen overkwam. Groot­scha­li­ge kap van bamboebossen bracht deze diersoort op de rand van uitsterven.
„Met de platjes zal het heus niet zo'n vaart lopen omdat er altijd bevolkingsgroepen zullen zijn die hun schaam­haar onaangeroerd laten. Lokaal lijken ze serieus op hun retour. Omdat hun lot onvoorspelbaar is, verdienen ze een plek in het museum.”

Wie een schaam­luis bij zichzelf opmerkt, kan deze inleveren bij het museum aan de Westzeedijk. Signalement: een millimeter groot, van kleur en zes pootjes waarvan de ach­ter­ste vier klauwtjes hebben. Moeliker: „Graag, in verband met hygiëne, alleen dode ex­em­pla­ren, geconserveerd in 70 procent alcohol.” Brengers hoeven zich over hun privacy geen zor­gen te maken. „We schrijven alleen de naam van de drager(s) en wat gedetailleerde vind­plaats­in­for­ma­tie op. En daar gaan we natuurlijk discreet mee om.”

© Algemeen Dagblad 15 oktober 2007

Nog geen opmerkingen.

Een reactie posten:

Nieuwere post ◄┘Terug ⌂ Oudere post

Translate|Vertaal:

Volgers:

Archief


Locations of visitors to this page
eXTReMe Tracker
Sexy Naked Blogs Personal Blogs BlogRankers.com