7/20/2008

Testosteron

Seks voor scheikundigen

testosteron


David Bowie – „Heroes” Live


Mannelijke lust is blind


Mannen worden er al decennia lang van beschuldigd vrouwen enkel te beoordelen (en kiezen) op grond van hun uiterlijk. Toch, en dit zullen de mannen niet graag horen, raken zij evenzeer opgewonden van ‚gewone’ of zelfs minder . „Lust is blind”, concluderen de onderzoekers aan de universiteit van Groningen, zo meldt de website van de Telegraph.

De resultaten van het onderzoek waren duidelijk: na slechts 5 minuten alleen in een kamer met een onbekende vrouw, was het testosteronniveau van de 63 mannelijke studenten in de leeftijd van 21 tot 25 jaar al met gemiddeld 8% gestegen. Ook als ze de vrouw in kwestie niet bepaald aantrekkelijk vonden. Sterker nog: de stijging was bij alle vrouwen even groot. Er kwam dus niet méér testosteron vrij bij knappere dames.

Hoe dat komt? Aan de basis ligt een automatisch, evolutionair mechanisme, waarbij mannen werden voorbereid op de paring door hun hormonen telkens ze contact hadden met een vrouw. Welk soort vrouw doet er blijkbaar niet toe.

Dat is enigszins verrassend, omdat veel vrouwelijke kenmerken, zoals lang haar, volle lippen of een , zouden ‚verkozen’ worden wegens ‚kenmerken van vruchtbaarheid’. Nu blijkt dus dat mannen voorbereid worden op de bij elk soort vrouw.

Tijdens het onderzoek werd ook duidelijk dat zelfs die relatief lichte stijging in testosteronniveau al duidelijk merkbare maar onbewuste gedragsveranderingen met zich meebracht. Zo rechtten de mannen de schouders, maakten ze zich groot en gebruikten ze vaker hun handen.
Allemaal uiterlijke tekenen die de man aantrekkelijker moeten maken als partner voor de vrouw. De onderzoekers geloven dan ook dat testosteron aan de basis ligt van de typische mannelijke overdrijving als ze vertellen over hun job, inkomen, carrière of opleiding.

Dominante mannen ervoeren wel een sterke stijging in testosteronniveau in vergelijking met niet-dominante mannen. Als er een tweede man aanwezig was, deed de stijging in testosteronniveau zich niet voor.  Telegraph

Alweer een onzorgvuldig onderzoekje: het gaat hier alleen om vrij jonge mannen en bovendien nog studenten. Je kan ook concluderen dat zuiplappen een verstoorde hormoonhuishouding hebben.

Nog geen opmerkingen.

Een reactie posten:

Nieuwere post ◄┘Terug ⌂ Oudere post

Translate|Vertaal:

Volgers:

Archief


Locations of visitors to this page
eXTReMe Tracker
Sexy Naked Blogs Personal Blogs BlogRankers.com