2/19/2002

Jongetje

jongetje
Zie ook priesters.
De tot levenslang veroordeelde Turk Hüseyin Baybasin eist bij het gerechtshof in Den Haag de vervolging van een topambtenaar van het ministerie van Justitie wegens kindermisbruik. Joris D., een topambtenaar van het ministerie van Justitie, zou zich in Turkije schuldig hebben gemaakt aan pedofilie.

Baybasin maakt de zaak aanhangig, omdat hij vermoedt dat hij zijn veroordeling heeft te danken aan de zaak rond D. De ambtenaar zou door het kindermisbruik chantabel zijn geworden, en vervolgens onder druk van Turkije het justitieonderzoek naar Baybasin hebben gemanipuleerd.

Volgens de verdediging wilde Turkije Baybasin voorgoed achter tralies zien verdwijnen, wegens zijn contacten met de Koerdische vrijheidsbeweging PKK. In ruil voor een lange veroordeling van Baybasin zou Turkije bewijzen tegen D. hebben achtergehouden.

Baybasin werd in 2002 veroordeeld tot levenslang wegens moord, heroïnehandel en afpersing. Het bewijs tegen hem was gestoeld op telefoontaps. Met die taps is volgens zijn advocaat geknoeid.

De beschuldigingen aan het adres van D. zijn niet nieuw. Al in 2003 verschenen publicaties dat de topambtenaar zich in de jaren ’90 zou hebben vergrepen aan minderjarige jongens. Die moesten later op last van de rechter worden gerectificeerd. Baybasin deed vorig jaar al aangifte tegen D. Het Openbaar Ministerie zag toen na een oriënterend onderzoek geen reden de ambtenaar te vervolgen. Baybasin eist in een klaagschrift nu alsnog vervolging van D.

Baybasins advocaat Adèle van der Plas heeft onlangs nieuw bewijsmateriaal vergaard met behulp van oud-recherchechef Klaas Langendoen. Zo sprak Langendoen vorige maand in Turkije een ex-politieman die toegeeft telefoongesprekken van Baybasin te hebben vervalst in opdracht van zijn superieuren. Reden: Baybasin was een vijand van de staat Turkije.

Ook heeft Langendoen een video- opname voorhanden van een jongeman die stelt dat D. hem als jongetje heeft misbruikt. ,,Deze mensen moeten officieel worden gehoord,’’ stelt Langendoen, die geschokt is door zijn bevindingen. Advocaat Van der Plas: ,,Er moet een einde komen aan deze doofpotcultuur. Dat kan. Alles uit ons onderzoek is verifieerbaar.’’

Het gerechtshof in Den Haag zal de zaak pas na de zomer behandelen. Het ministerie van Justitie wil niet reageren op de nieuwe aantijgingen, omdat de zaak nu bij het gerechtshof ligt.
Door MAAIKE RUEPERT 2 juni 2008

Nog geen opmerkingen.

Een reactie posten:

Nieuwere post ◄┘Terug ⌂ Oudere post

Translate|Vertaal:

Volgers:

Archief


Locations of visitors to this page
eXTReMe Tracker
Sexy Naked Blogs Personal Blogs BlogRankers.com